dinsdag, april 07, 2020

Clara Schumann

Robert Schumann in zijn bruidsbrieven aan Clara Wieck:
„Jonge huisvrouwen moeten als ze tevreden echtgenoten willen hebben, in staat zijn om te koken en het huishouden te doen. Ze moeten niet meteen verre reizen willen maken…” en “Je zult alleen voor jezelf leven en voor het huishouden en voor je man.”
Met liefde maar beslist schrijft Clara één van haar eerste bijdragen na haar bruiloft in hun gezamenlijke dagboek: “Mijne kunst laat ik niet liggen, ik zou mij eeuwig verwijten maken.” Zo, de toon is gezet!
Wie was deze talentvolle vrouw, die zich niet liet inperken door de tijdgeest van de 19e eeuw?

Precies 200 jaar geleden, namelijk 13 september 1819 werd Clara Schumann in Leipzig geboren. Dit is al reden genoeg voor een eerbetoon maar Clara Schumann was veel meer: begaafde pianiste, componiste maar ook achtvoudige moeder, echtgenote van Robert Schumann en befaamde pianoleerares.

Samen met pianiste Gerrie Meijers en violiste Suzanne Groot brengen we een muzikaal portret van deze bijzondere vrouw: de virtuoze pianiste, begaafde componiste, achtvoudige moeder, echtgenote van Robert Schumann en eerste vrouwelijke pianolerares aan de hogeschool voor muziek in Frankfurt. Aan de hand van liederen, muziekfragmenten, beeldmateriaal en verhalen maakt u kennis met Clara Schumann, haar familie, vrienden en haar tijd. Naast liederen door Clara Schumann zelf geschreven, hoort u ook composities van haar man, van dierbare vrienden zoals Fanny Hensel, Felix Mendelssohn, Joseph Joachim en Johannes Brahms

Aankondiging van de concertlezing 13 september 2019 in Den Haag
Back To Top