zondag, augustus 18, 2019

Muziekgeschiedenis

Laat ik voorop stellen dat ik geen musicoloog ben en ook niet pretendeer om dit te zijn. Wel heb ik tijdens mijn studie zelf kunnen genieten van een aantal jaren gedegen muziekgeschiedenislessen. Het feit dat ik ook muziekcursussen geef, komt voort uit mijn verlangen om iets van de achtergrond, en het ontstaan van een compositie te delen, of het leven van een componist nader te belichten, waardoor ook de composities vaak beter kunnen worden begrepen.

Een kunstenaar moet „in die Seele seines Gedichts eindringen, seinen Inhalt nach allen Seiten erschöpfen“ zei Franz Schubert ooit. Ik vind dit een mooie gedachte ook voor het maken van nieuwe vocale programma’s. Als je de context van een lied/aria kent, als je induikt in de tijd van het ontstaan, als je de componist nader leert kennen, dan verrijkt dat je muzikale interpretatie. 

Op die manier zijn tot nu toe vier theoriecursussen tot stand gekomen, die ik met veel plezier onder andere bij de Volksuniversiteit Rotterdam geef. Via de website van de Volksuniversiteit kunt u zich aanmelden om een cursus te volgen.

Hebt u als particulier, bedrijf of instelling interesse in een cursus(onderdeel) of programma op maat, dan kunt u mij mailen via het contactformulier van deze website.

Back To Top